МИА, 13.05.2010

 

Полските иследници на авионската несреќа во близина на Смоленкс, во Русија, во која загина претседателот Лех Качински и уште 95 лица, ја разгледуваат верзијата за улогата во трагедијата на мобилните телефони, кои ги користеле луѓето во авионот.

Иследниците не ја исклучуваат веројатноста користените мобилни телефони да извршиле влијание на крајот на летот, изјави полскиот главен обвинител Анджеј Серемет. Во последната фаза од летот работеле голем број мобилни телефони во авионот.

Сега полските иследници испратиле околу 100 мобилни телефони, користени за време на летот, на Агенцијата за внатрешна безбедност, која ќе ги истражува, ќе увиди кога биле водени разговорите од нив и какви смс пораки биле испратени. Полска и Русија водат одделни истраги на трагедијата, но во тесна соработка.