А1, 04.05.2010

 

Ирска од денеска ги запира привремено сите летови на својата територија поради нов ризик од преместување на вулканска пепел од Исланд кон југ во државата,соопштија воздухопловните власти во Даблин.

Експертите не можат да укажат дали движењето на ветрот ќе предизвика пошироко затворање на европскиот воздушен простор. Ќе бидат откажани сите летови, (слетување-полетување) поради „безбедносен ризик за екипажите и патниците поради вулканската пепел“.

Се затвораат аеродромите и во Република Ирска и Северна Ирска. Во крајот на минатиот месец кога воздушните струи разнесоа пепел од исландски вулкан за шест дена беа откажани повеќе од 100.000 летови.