01.08.2014

 

Пола милион патници во првата половина од годинава поминале низ двата македонски аеродроми

Интензивниот раст во бројот на патници на двата македонски аеродрома продолжува и во првата половина од годинава, кога низ „Александар Велики“ и „Апостол Павле“ поминале 559.779 патници. Ваквите статистички податоци укажуваат на зголемување од 18,5 отсто споредено со истиот период лани.
Само во јуни, низ двата аеродрома поминале 126.430 патници, што е за 18 отсто повеќе отколку ланскиот јуни, кога имало 107.178 патници.

Најбарани и најфреквентни дестинации за патувачката јавност и натаму остануваат Истанбул, Цирих, Виена, Лондон и Малме.

Позитивен тренд, има и кај бројот на летовите од аеродромите. Лани во јуни имало 1.176 полетувања и слетувања, а во јуни годинава – 1.342, што е пораст за 14 отсто. Во првите шест месеци од 2013 година имало 5.740 движења, а во периодот од јануари до јуни годинава тој број е 6.331, што е подобрување за десет отсто.