А1, 20.04.2010

 

Шести ден по ред голем број аеродроми се затворени заради густиот облак од пепел од вулкан во Исланд. Состојба во 6:25 по Гринич. Австрија – Воздушното пространство отворено од 3:00 по Гринич во понеделникот.Белгија – Воздушното пространство затворено до денеска до 6:00. Можно е давање дозвола за авиони да слетуваат од 12 часот по Гринич и некои да полетаат.БиХ – Аеродромите се отворени.Велика Британија – Постепено отворање на воздушното пространство од 6:00 по Гринич. Бритиш Ервејз ги откажа сите летови. Бугарија – Воздушното пространство и аеродромите се отворени. Чешка – Воздушното пространство и аеродромите се отворени од вчера. Данска – Воздушното пространство отворено за летови над 10.800 метри. Естонија – Воздушното пространство затворено од 7:00 до 12:00 по Гринич. Финска – Воздушното пространство затворено до 15:00 по Гринич денеска. Франција – Планирано постепено отворање на аеродромите и ослободување на коридорите за летови од 6:00 по Гринич. Германија – Воздушното пространство е затворено со некои исклучоци до 12:00 денеска по Гринич. Унгарија – Затворено воздушното пространство во западниот дел под 6.000 метри. Ирска – Воздушното пространство ќе биде затворено до 12:00 денеска по Гринич. Италија – Воздушното пространство требаше да биде отворено одново во 6:00 по Гринич.Луксембург – Воздушното пространство беше затворено до вчера. Црна Гора – Отворени се аеродромите.Холандија – Аеродромот во Амстердам е отворен од вчера во 18:00 по Гринич. Норвешка – Воздушниот сообраќај се одвива нормално во поголем дел од државата вклучително и од аеродромот во Осло.Полска – Од утрото повторно е затворено воздушното пространство.Романија – Воздушното пространство одново е затворено.Русија – Сите аеродроми се отворени. Србија – Аеродромите се отворени.Словачка – Источното воздушно пространство е отворено како и во останатиот дел од државата за летови над 7.500 метри. Аеродромот во Братислава е затворен. Словенија – Вчера беше времено отворено воздушното пространство, но утрово објави дека се очекува нов облак и веројатно пак ќе го затвори денеска воздушното пространство.Шпанија – 17 аеродроми се отворени.Турција – Сите аеродроми се отворени.Швајцарија – Службите за цивилна авијација одлучија денеска да го отворат националното воздушно пространство од 6:00 по Гринич по четири успешни тест-летови.