А1, 19.03.2010

 

Воено-воздухопловните сили на Унгарија сили пресретнале два израелски авиони над унгарскиот меѓународен аеродром, јавија унгарските медиуми.Авионите биле опремени со уреди за набљудување и веројатно имале улога во мисија поврзана со убиството на сириски државјанин во Унгарија.Израелски функционер изјавил дека биле ангажирани во „дипломатска мисија“, а унгарското Министерство за надворешни работи не објави официјално соопштение.Сириецот кој го следеле авионите е убиен во Будимпешта, додека управувал такси. Убиецот избегал од автомобилот со црна чанта.