А1, 20.04.2010

 

Британската служба за контрола на летање вчера предупреди дека се зголемува активноста на вулканот на Исланд и дека од него излегува уште повеќе вулканска пепел што се движи кој Британија.Предупредувањето е издадено токму во време кога многу европски аеродроми се подготвуваат да ги обноват летовите по пет дена блокада предизвикана од облакот вулканска прашина.Од контролата на летање соопштија дека воздушниот простор над Шкотска ќе биде отворен изутринава, но не е сигурно за воздушниот простор над Ирска.Затворен ќе остане и најголемиот лондонски аеродром Хитроу.