Дневник, 10.03.2010

 

Турската националната авиокомпанија Туркиш ерлајнс склучи договор со американската компанија „Боинг“ за набавка на флота од 20 „боинзи 737“. Американската компанија соопшти дека „Боинг“ и Туркиш ерлајнс ги финализирале деталите од договорот за новата генерација летала од типот „боинг 737“.Туркиш ерлајнс ќе плати 1,6 милијарда долари за набавка на десет авиони „737-800с“ и уште десет летала „737-900ЕР“. Туркиш ерлајнс сега има авиофлота од 66 „боинзи“, од кои 58 се од новата генерација „737с“