Нетпрес, 25.03.2010

 

Серија на фотографии што биле објавени од ДАФ ги прикажуваат нуклеарните бомбардери што рано утрово се упатиле кон Велика Британија. Членовите на радарските авиони “Торнадото“ четири часови ги следеле бомбардерите од типот “Ту160“ што летале со брзина од 2.220 километри на час, пред да го напуштат британскиот воздушен простор. На сребрената позадина со црвени киричични букви било напишано Василиј Решетников, руски пилот од втората светска војна. Официјалните лица на британското Министерство за одбрана вчера најавиле дека РАФ во текот на изминатата година предупредиле околу 20- тина авиони за влез во друг воздушен простор. Се верува дека летовите биле наредба од премиерот Владимир Путин, кој и самиот бил пилот.