МРТ, 23.04.2010

 

Велика Британија привремено ги суспендира летовите за вежбање на авионите од типот Еурофајтер Тајфун затоа што инспекторите пронајдоа пепел во моторите на еден од авионите, објави министерството за одбрана во Лондон.

Одлуката следеше два дена по прифаќањето на новите мерки од ЕУ за сигурноста предизвикана од вулканската пепел во атмосферата кои доведоа до отворање на аеродромите во Европа. Министерството објави дека ги прегледало сите авиони и нашло мала количина пепел само во еден авион. Авионот Еурофајтер е развиен во соработка со Велика Британија, Германија, Италија и Шпанија.